Stop met snoozen!

We begrijpen het en je bent ook echt niet de enige die ‘s ochtends de wekker drie keer af laat gaan voordat je eindelijk uit je bed komt. Je bed ligt zo lekker, is warm en je hebt nog totaal geen behoefte om eruit te gaan. De wekker verstoort je prachtige droom, je drukt het uit en je wilt nog vijf minuutjes blijven liggen. Want wat maken die vijf minuutjes nou uit? Na vijf minuten herhaalt het hele tafereel zich en uiteindelijk blijf je een kwartier langer in bed liggen. Vervolgens sta op en ben je nog steeds moe. Snoozen lijkt onschuldig maar het heeft gevolgen voor de rest van je dag.

Waarom is snoozen slecht?
Met moeite sleep jij je uit bed, je kijkt met je vermoeide hoofd in de spiegel, poetst je tanden op de automatische piloot en plenst wat koud water in je gezicht. Je kamt je haren en trekt je kleding aan. Je bent nog hartstikke suf en vermoeid en dat is een gevolg van die ellendige snoozeknop. Tijdens onze slaap doorstaan we vijf fases. Deze fases duren ongeveer 90 tot 100 minuten. Je begrijpt dus dat je deze fases een aantal keren meemaakt. In eerste instantie ga je over van waken naar slapen en val je vervolgens in een diepere slaap. Dit gaat over in twee fases van een zeer diepe slaap en uiteindelijk kom je in de REM-slaap terecht. In het begin van de nacht slaap je het diepst en naarmate de nacht vordert neemt dit steeds meer af. Als het ochtend wordt slaap je steeds lichter en kom je sneller in de REM-slaap terecht. Natuurlijk is het het beste als je uit jezelf wakker wordt. Je lichaam wordt dan op het ideale moment wakker. Je wekker houdt hier echter geen rekening mee en dan kan het voorkomen dat je uit je diepe slaap wordt gewekt. Je voelt je moe en wil nog niet uit bed en dan komt die snoozeknop om de hoek kijken. Toch moet je dit tegengaan. Je begint dan namelijk weer van vooraf aan met de slaapfases en als je dan weer wakker wordt, ben je alleen nog maar meer moe omdat je deze fases niet af kunt maken. Tijdens het snoozen slaap je ook een stuk lichter wat zorgt dat jij je nog suffer gaat voelen. En dat zorgt er allemaal voor dat jij overdag 30% minder productief bent! Je loopt de hele dag een beetje achter de feiten aan en voelt je niet fit. Het is ook mogelijk dat je slecht slaapt en dat kan onder andere komen door het bed of matras waar je op slaapt. Zorg dus dat je over een goed matras beschikt. Ben je lang? Investeer dan ook in lange matrassen. Een matras moet namelijk 20 centimeter langer zijn dan jij.

Hoe kom je van het snoozen af?
Vooral voor de diehard snoozers is het erg moeilijk om meteen uit je bed te komen nadat de wekker is gegaan. Toch moet je proberen om dit te doen. Volg de volgende tips op en stop met het snoozen.
– De meest voor de hand liggende tip is om je wekker buiten handbereik te plaatsen.Het liefst aan de andere kant van je kamer zodat je wel uit je bed moet komen. Je moet dan niet weer terug in bed gaan liggen!
– Zet je wekker niet expres eerder. Snooze je een half uur lang? Zet dan voortaan je wekker een half uur later. Je hebt dan geen tijd meer om te snoozen en je moet er dan wel uit.
– Probeer een slaapritme te creëren. Ga elke avond rond hetzelfde tijdstip naar bed. Op deze manier went je lichaam aan dit ritme en dat maakt het makkelijker om op te staan.
– Je kunt verschillende apps downloaden die jou wakker maken op het meest ideale moment. Je wordt dan een stuk fijner wakker.
– Verder helpt een gezonde levensstijl en voldoende beweging voor een goed begin van de dag.

Comments are closed.